XL Video For the Guggenheim

XL Video For the Guggenheim
  • Music and modern art were combined at New York’s Guggenheim Museum for a special set by electronic music pioneer Richie Hawtin, who swapped his more usual club backdrop to play as Plastikman alongside his brother Matthew, as part of a high profile fundraiser hosted by the Guggenheim’s Young Collectors Council.
  • XL Video was asked to build a striking LED monolith on the ground floor of the Guggenheim Museum’s atrium to provide a kinetic sculpture and visual centerpiece for the event which was sponsored by Dior.

XL Video Richie Hawtin Guggenheim photo by Pari DukovicThe gig was Project Managed for XL Video by Paul “Macca” McCauley from the UK office who was asked to produce a video solution for the visual concept created by Ali Demirel & Hawtin. Mark Ward from London-based Proper Productions oversaw the technical design and production for Hawtin’s set. XL and Ward have a relationship stretching back many years.

Hawtin already knew that he wanted an LED tower, and the requirement was that this had no visible supporting structure and appeared right in the centre of the main performance area running content linked to the soundscape that Hawtin was creating.

The tower superstructure was constructed first, then clad with XL’s Pixled F-11 LED product – 12 tiles high and 4 wide on each face. The tiles had to be modified so they would attach to the structure leaving a minimum of 20mm gaps around all edges of

To ensure that everything went swiftly and smoothly on site, a pre-build was completed at XL’s Atlanta facility by Macca and LED Tech Pieter Laleman.

At the Guggenheim, the LED tower structure was built the night before, and then the cables removed so the Museum could open to the public as as normal the next day ahead of the event in the evening.

All the show video content was generated in real-time by Hawtin's and his visual team's laptops running TouchDesigner software from Derivative Inc. The feeds were fed in through XL's Barco ImagePRO-II which enabled switching between their main machine going in on DVI and their backup utilizing the HDMI input.

The control position was set up about 6 metres back from the LED tower facing onto one of its corners and up there with Hawtin were his visual technicians, Jarrett Smith and Itaru Yasuda, his Lighting Designer Matthias Vollrath and Sound Engineer.